Μ.Ε.Ο.Θ.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών ιδρύθηκε το 1976 με προτροπή νέων της εποχής που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, πνευματικά, λαογραφικά και να συμβάλλουν στη διατήρηση του εθίμου της ΜΟΣΤΡΑΣ. Στo πρώτο Διοικητικό συμβούλιο διετέλεσαν: Στυλιανός Σταφυλέρας Πρόεδρος, Κυριάκος Πρωάκης Αντιπρόεδρος, Ευστράτιος Κουφαελάς Γραμματέας, Λεμονιάδη Ιωάννα Ταμίας, Γεώργιος Ανδρεάδης Έφορος, Γεώργιος Μερούσης και Σταύρος Μιχαηλίδης ως Μέλη.

Αρχικά , ο σύλλογος φιλοξενήθηκε σε αίθουσα στο κέντρο του χωριού. Το 1980, μετά από δωρεά οικοπέδου από τον κ. Μάκη Καϊτη και την κ. Ελένη Φράγκου, άρχισε η θεμελίωση του ιδιόκτητου πνευματικού κέντρου. Το διώροφο με υπόγειο κτίριο χρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Θυμιανουσίων Αμερικής «Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ», από το ίδρυμα Χρήστου και Μαρίας Μαμαλή, από πόρους του ιδίου συλλόγου, με την αρωγή και την συμπαράσταση της κοινότητας Θυμιανών και των κατοίκων της. Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1985.

Τα Θυμιανά είναι γνωστά για την "ΜΟΣΤΡΑ" που γίνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς (Από Τυρινή Παρασκευή μέχρι και την Τυρινή Κυριακή) και ο Μ.Ε.Ο.Θ. πρωτοστατεί στη διοργάνωση της. Χαρακτηριστικό της Μόστρας είναι οι χοροί Ταλίμι και Δετός. Πρόκειται για την αναβίωση μιας μάχης μεταξύ Θυμιανουσίων και Πειρατών που έγινε στα βάθη του μεσαίωνα. Έκτοτε ,οι Θυμιανούσοι αναπαριστούν αυτή τη μάχη με χορευτικά βήματα, που συνοδεύονται μουσικά με παγιαύλι και ντουπί και γιορτάζουν την νίκη τους, μέχρι και σήμερα. Είναι η στιγμή που το παλιό συναντάει το νέο, που τα «συνάφια μας» θυμούνται την ιστορία τους και αποδίδουν φόρο τιμής. Ακολουθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, με άρματα και πληρώματα, που την επιμέλεια τους έχει ο Όμιλος.

Από τη σύσταση του Μ.Ε.Ο.Θ μέχρι και σήμερα, λειτουργούν πολλά και ποικίλα πολιτιστικά εργαστήρια (παραδοσιακός χορός, εκμάθηση μουσικών οργάνων – αρμόνιο, κιθάρα, λαούτο, σαντούρι, παγιαύλι και τουμπί, χορωδία, πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής , ζωγραφικής, γυμναστικής ενηλίκων και παιδική γυμναστική, γλυπτικής σε πηλό, ντεκουπάζ, παιδικό θεατρικό εργαστήρι και τμήμα ενηλίκων, τμήμα ανάγνωσης παιδικής λογοτεχνίας) και με τις δράσεις του (ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας, δανειστική Βιβλιοθήκη, οργάνωση περιπατητικών διαδρομών γνωριμίας του χωριού μας και του νησιού μας) προσπαθεί να φροντίζει για την πνευματική καλλιέργεια, την δια βίου εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των μελών του.

Ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν, ήταν αυτό του θεατρικού μας εργαστηρίου, που έχει ανεβάσει αξιόλογες παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας συχνά τον θαυμασμό εντός και εκτός νησιού. Επίσης σημαντικά με πολλές παραστάσεις, είναι τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου (ενηλίκων, εφήβων - παιδικού) συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Η χορωδία, με εξαιρετικές ερμηνείες τραγουδιών, ξεκίνησε την ιδέα για πρώτη φορά μίας ετήσιας συνάντησης των χορωδιών της Χίου σε μια κοινή παρουσίαση.

Ο Όμιλος διαθέτει ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές και αυθεντικές στολές της Χίου, καθώς και πλούσιο βεστιάριο καρναβαλικών στολών. Η δανειστική βιβλιοθήκη αριθμεί 3.000 βιβλία και ανανεώνεται συνεχώς. Το τμήμα ανάγνωσης παιδικού βιβλίου αυξάνεται σε αριθμό παιδιών που μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα. Σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου υποστηρίζεται η λειτουργία του εργαστηρίου επεξεργασίας Θυμιανούσικης Πέτρας. Από το 2008 έχει ιδρύσει την Τράπεζα αίματος «Άγιοι Ανάργυροι» με εθελοντική προσφορά αιμοδοσίας σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Σκυλίτσιου Νοσοκομείου Χίου. Από το 2017 εκπονείται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πορεία στην ιστορία του χωριού μας» που σαν στόχο έχει μέσα από το παιχνίδι και την πεζοπορία, τα παιδιά να μάθουν την ιστορία των Θυμιανών.

Ο Μ.Ε.Ο.Θ. με τις δράσεις του φωτίζει τον πολιτισμό, τη γνώση και την ψυχαγωγία. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους των Θυμιανών μα και της ευρύτερης περιφέρειας να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, καλλιεργώντας την πνευματική αναβάθμιση του χωριού μας και φυσικά τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
 
[Επιμέλεια κειμένου: κ. Ερμίνα Τάμαρη]