Μ.Ε.Ο.Θ.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών ιδρύθηκε το 1976 με προτροπή νέων της εποχής που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, πνευματικά, λαογραφικά και να συμβάλλουν στη διατήρηση του εθίμου της ΜΟΣΤΡΑΣ. Στo πρώτο Διοικητικό συμβούλιο διετέλεσαν: Στυλιανός Σταφυλέρας Πρόεδρος, Κυριάκος Πρωάκης Αντιπρόεδρος, Ευστράτιος Κουφαελάς Γραμματέας, Λεμονιάδη Ιωάννα Ταμίας, Γεώργιος Ανδρεάδης Έφορος, Γεώργιος Μερούσης και Σταύρος Μιχαηλίδης ως Μέλη.

Αρχικά , ο σύλλογος φιλοξενήθηκε σε αίθουσα στο κέντρο του χωριού. Το 1980, μετά από δωρεά οικοπέδου από τον κ. Μάκη Καϊτη και την κ. Ελένη Φράγκου, άρχισε η θεμελίωση του ιδιόκτητου πνευματικού κέντρου. Το διώροφο με υπόγειο κτίριο χρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Θυμιανουσίων Αμερικής «Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ», από το ίδρυμα Χρήστου και Μαρίας Μαμαλή, από πόρους του ιδίου συλλόγου, με την αρωγή και την συμπαράσταση της κοινότητας Θυμιανών και των κατοίκων της. Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1985.

Τα Θυμιανά είναι γνωστά για την "ΜΟΣΤΡΑ" που γίνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς (Από Τυρινή Παρασκευή μέχρι και την Τυρινή Κυριακή) και ο Μ.Ε.Ο.Θ. πρωτοστατεί στη διοργάνωση της. Χαρακτηριστικό της Μόστρας είναι οι χοροί Ταλίμι και Δετός. Πρόκειται για την αναβίωση μιας μάχης μεταξύ Θυμιανουσίων και Πειρατών που έγινε στα βάθη του μεσαίωνα. Έκτοτε ,οι Θυμιανούσοι αναπαριστούν αυτή τη μάχη με χορευτικά βήματα, που συνοδεύονται μουσικά με παγιαύλι και ντουπί και γιορτάζουν την νίκη τους, μέχρι και σήμερα. Είναι η στιγμή που το παλιό συναντάει το νέο, που τα «συνάφια μας» θυμούνται την ιστορία τους και αποδίδουν φόρο τιμής. Ακολουθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, με άρματα και πληρώματα, που την επιμέλεια τους έχει ο Όμιλος.

Από τη σύσταση του μέχρι και σήμερα, λειτουργούν πολλά και ποικίλα πολιτιστικά εργαστήρια (παραδοσιακός χορός, εκμάθηση μουσικών οργάνων – αρμόνιο, κιθάρα, λαούτο, σαντούρι, παγιαύλι και τουμπί, χορωδία ενηλίκων, πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής, εικαστικών, εκπαιδευτικής ρομποτικής, γυμναστικής ενηλίκων και παιδική γυμναστική, εκμάθησης Τούρκικης γλώσσας, τμήμα κοπτικής - ραπτικής, τμήμα πλεκτικής, εφηβική θεατρική ομάδα και ομάδα ενηλίκων, τμήμα ανάγνωσης παιδικής λογοτεχνίας) και με τις δράσεις του (ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας, δανειστική βιβλιοθήκη, οργάνωση περιπατητικών διαδρομών γνωριμίας του χωριού μας και του νησιού μας, ομάδα εθελοντών Πλεκτού Χωριού και Μόστρας ) προσπαθεί να φροντίζει για την πνευματική καλλιέργεια, την δια βίου εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των μελών του.

Ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν, είναι η θεατρική ομάδα ενηλίκων, μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, που έχει ανεβάσει αξιόλογες παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός νησιού. Από το 2022 επαναλειτούργησε το παιδικό - εφηβικό εργαστήρι θεατρικής αγωγής, παρουσιάζοντας μοναδικές παραγωγές. Επίσης σημαντικά με πολλές παραστάσεις, είναι τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου (ενηλίκων, εφήβων, παιδικών, νηπίων) συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Η χορωδία, με εξαιρετικές ερμηνείες τραγουδιών, ξεκίνησε το 2016 την ιδέα για πρώτη φορά μίας ετήσιας συνάντησης των χορωδιών της Χίου σε μια κοινή παρουσίαση.

Μία ακόμη μοναδική και ιδιαίτερη διοργάνωση του ΜΕΟΘ είναι η δημιουργία ενός Πλεκτού Χριστουγεννιάτικου Χωριού, όπου πλεκτά εκθέματα (χιονάνθρωποι, Άι - Βασίλης, ξωτικά, νάνοι, καραμελόσπιτο γεμάτο με πλεκτά γλυκά, πλεκτό σπίτι του Άι -Βασίλη καθώς και ένα πλεκτό χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 7 μέτρων και 1800 πλεκτών μοτίβων), είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός στο νησί της Χίου. Το Πλεκτό Χωριό είναι επισκέψιμο καθημερινά και κατά τη διάρκεια των διακοπών του δωδεκαημέρου.

Ο Όμιλος διαθέτει ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές και αυθεντικές στολές της Χίου, καθώς και πλούσιο βεστιάριο καρναβαλικών στολών. Η δανειστική βιβλιοθήκη αριθμεί 3.000 βιβλία και ανανεώνεται συνεχώς. Το τμήμα ανάγνωσης παιδικού βιβλίου αυξάνεται σε αριθμό παιδιών που μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα. Σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου υποστηρίζεται η λειτουργία του εργαστηρίου κατεργασίας Θυμιανούσικης Πέτρας. Από το 2008 έχει ιδρύσει την τράπεζα αίματος «Άγιοι Ανάργυροι» με εθελοντική προσφορά αιμοδοσίας σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου. Από το 2021 εκπονούνται  εκπαιδευτικά προγράμματα «Μόστρα – Καρναβάλι Θυμιανών» και «Μονοπάτι των Μαστόρων της Πέτρας», που έχουν σαν στόχο να αναδείξουν την τοπική ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και να μυήσουν στα μυστικά του έθιμου της Μόστρας, των σιναφιών της Θυμιανούσικης Πέτρας και του τρόπου εξόρυξης της.  
 

Ο Μ.Ε.Ο.Θ. με τις δράσεις του φωτίζει τον πολιτισμό, τη γνώση και την ψυχαγωγία. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους των Θυμιανών μα και της ευρύτερης περιφέρειας να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, καλλιεργώντας την πνευματική αναβάθμιση του χωριού μας και φυσικά τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

 
[Επιμέλεια κειμένου: κ. Ερμίνα Τάμαρη]