Εκμάθηση μουσικών οργάνων
Αρμόνιο, ακορντεόν, μελόντικα, φλογέρα – παγιαύλι, κρουστών

Ξεκίνησα τη συνεργασία μου με το σύλλογο τον Οκτώβρη του 2012 με την εκμάθηση κλασσικής και ακουστικής κιθάρας καθώς και τη διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων (Σαντούρι και Λαούτο) .

Στο τμήμα μουσικών οργάνων όλα αυτά τα χρόνια φοιτούν παιδιά των Θυμιανών, αλλά και παιδιά εκτός του χωριού κι αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία για το σύλλογο. Εκτός από μικρούς μουσικούς παρακολουθούν μαθήματα μουσικής και ενήλικες. Έτσι στο Μ.Ε.Ο.Θ μπορούν να έλθουν όλες οι ηλικίες μικροί και μεγάλοι και να γνωρίσουν τον κόσμο της μουσικής, επιλέγοντας ένα μουσικό όργανο που τους αρέσει ή τους ελκύει το ενδιαφέρον.

Στόχος του συλλόγου είναι να προσφέρει σε όσους επιθυμούν την εκμάθηση μουσικών οργάνων σε οικονομική τιμή, αλλά η διδασκαλία να γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο που αρμόζει. Ένας διακαής πόθος είναι στο εγγύς μέλλον να δημιουργηθεί μέσα από τα τμήματα μουσικής μία ορχήστρα, η οποία θα μπορεί να πλαισιώνει οποιαδήποτε δραστηριότητα διοργανώνει ο φορέας.

Ελάτε να μάθουμε και να παίξουμε μουσική στο Μ.Ε.Ο.Θ.!!!

[Επιμέλεια κειμένου - διδασκαλία: κ. Πέτρος Καρβούνης]

Οι μαθητές εκτός από τη θεωρία και τις μουσικές ασκήσεις από τη μέθοδο μαθαίνουν διάφορα τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα για κάθε ηλικία, με προσοχή διαλεγμένα στο στίχο, το ρυθμό και τη μελωδία.

Σκοπός μας με τη διδασκαλία της μουσικής είναι η ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του παιδιού καθώς και η ανάπτυξη της μουσικής ευαισθησίας του, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τον ρυθμό, την αρμονία και τη μελωδία της μουσικής σύνθεσης.
Στα τμήματα της μουσικής διδάσκεται: 
  • Θεωρία της μουσικής δοσμένη μέσα από το μουσικό όργανο (Νότες, μουσικό μέτρο, διάρκεια , κλίμακες)
  • Φωνητική καλλιέργεια (Ορθοφωνία, τραγούδι)
  • Ρυθμική έκφραση μέσα από κρουστά όργανα
  • Εκμάθηση του μουσικού οργάνου

Ένας ωραίος στίχος, ντυμένος με μια όμορφη μελωδία γεμίζει τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού.

Όλα τα παιδιά μαζί παίζουν και τραγουδούν σε εκδηλώσεις.

Κάθε Χριστούγεννα βγαίνουμε και λέμε τα κάλαντα με το Σύλλογο σε όλο το χωριό των Θυμιανών.
Συμμετέχουμε με Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα τραγούδια στο κόψιμο της βασιλόπιτας του Μ.Ε.Ο.Θ.

Στο τέλος της διδακτικής χρονιάς σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Μ.Ε.Ο.Θ παρουσιάζουμε μέρος της εργασίας μας με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια.

Στο τμήμα φλογέρας (παγιαύλι) τα παιδιά, αλλά και ενήλικες μαθαίνουν τη μουσική για τον πολεμικό χορό που γίνεται από δύο αντιμαχόμενες ομάδες πολεμιστές. Από τη μια πλευρά τους Θυμιανούσους και από την άλλη τους πειρατές . Ο πολεμικός χορός αυτός λέγεται Ταλίμι. Το Ταλίμι παίζεται το βράδυ της Παρασκευής της Τυροφάγου και την Τυρινή Κυριακή στη Μόστρα των Θυμιανών.

Ακόμα μαθαίνουν και τη μουσική του Δετού Θυμιανών που χορεύεται επίσης τις ίδιες ημέρες και με αυτό κλείνει το παραδοσιακό έθιμο μπροστά στην εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Ευστράτιο.

Η μουσική για το Ταλίμι και τον Δετό μεταγράφηκαν στην ευρωπαϊκή μουσική από χειρόγραφη Βυζαντινή γραφή, από το 1932.

Με τη Μουσική Αγωγή επιδιώκεται η εξοικείωση του παιδιού με τα μουσικά σύμβολα και όργανα και η άσκηση στη χρησιμοποίησή τους σε ατομικές ή συλλογικές μουσικές εκδηλώσεις.

[Επιμέλεια κειμένου - Διδασκαλία: κ. Γιώργος Σκανδάλης]

2017

2016

2015

2014