ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της τα χρόνια 1976 - 1978 με την ίδρυση του Μ.Ε.Ο.Θ., συνέχισε μετά από μία δεκαετία, διέκοψε πάλι και επανήλθε το 1993 - 1995 για να φτάσουμε στο 2012, οπότε και αναδιοργανώθηκε. Τα βιβλία (τότε ήταν 1.565) ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες και καταγράφηκαν σε αρχείο με ενιαία αρίθμηση. Χάρη στη στήριξη των συγχωριανών μας και πολλών άλλων φίλων μας και τις δωρεές - είτε χρηματικές είτε βιβλίων, καινούριων και μεταχειρισμένων - ο αριθμός των βιβλίων αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα το υπάρχον έπιπλο να μην καλύπτει τις ανάγκες μας. Έτσι, δημιουργήθηκαν δυο νέα φορητά έπιπλα το φθινόπωρο του 2015. Σήμερα φιλοξενεί στα ράφια της 3.537 βιβλία και τεύχη περιοδικών, ενώ διαθέτει και μια μικρή συλλογή ψηφιακών δίσκων, CDs και DVDs. Και συνεχίζουμε…
       
[Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Μ. Ζηρριά]

 

 

 

 


ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της βιβλιοθήκης ξεκινήσαμε το “Παραμύθι” το Μάρτιο του 2012 και φέτος συμπληρώνουμε 9 περιόδους, κατά τις οποίες έχουν παρακολουθήσει το “Παραμύθι” πάνω από 160 παιδιά, με μέσο όρο ανά περίοδο περίπου 30-35.

Παράλληλα, έχουμε φιλοξενήσει συγγραφείς, την κ. Λεμονιά Κυρίτση, που μας παρουσίασε το βιβλίο της “Ένα ζευγάρι άσπρα γάντια, χοντρές μάλλινες κάλτσες κι ένα κόκκινο σκουφί” και έπαιξε με τα παιδιά, τον πολυαγαπημένο συγγραφέα των παιδιών - και όχι μόνο - και μόνιμο πλέον κάτοικο Χίου κ. Φίλιππο Μανδηλαρά, που βοήθησε τα παιδιά  να δραματοποιήσουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα, τη χιώτισσα  Μαρία Φαφαλιού με την εικονογράφο, σχεδιάστρια και δημιουργό των ΄Τεχνοτροπιών΄, Βάσω Βερβεράκη, με τις οποίες παρουσιάσαμε μέσα από κουκλοθέατρο το έργο τους “Γλυκόξινη αγάπη”, την αγαπημένη μας, καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέα Σόφη Κώττη, που μας ξενάγησε στο Μουσείο Citrus και στο περιβόλι,παρουσίασε το βιβλίο της “Στο περιβόλι μεσάνυχτα και κάτι” κι έπαιξε με τα παιδιά και τέλος, την ακούραστη και εμπνευσμένη νηπιαγωγό  κ. Πόπη Ποριώτη που παρουσίασε στα παιδιά το παραμύθι της «Η Χιόνη ζει στο κάστρο της Χίου» και έπαιξε μαζί τους ζωντανεύοντας υπέροχα και δημιουργικά το παρελθόν.   .      

Μέσα από το Παραμύθι τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν, προβληματίζονται και συζητούν για θέματα, όπως η αγάπη, η ελπίδα, η ευτυχία, η εργατικότητα, η ανεργία, η αλήθεια και το ψέμα, η ανιδιοτελής προσφορά, η ειρήνη και ο πόλεμος, η διαφορετικότητα και οι προκαταλήψεις. Ο στόχος είναι κάθε χρονιά ο ίδιος: η ευχάριστη και γόνιμη επαφή με το μαγικό κόσμο των βιβλίων!
 
[Επιμέλεια κειμένου: κ. Ειρήνη Μ. Ζηρριά]