40 χρόνια Μ.Ε.Ο.Θ. (1976-2016) - 40 χρόνια χορός (1978-2018)

Άρχισε γλώσσα μ’ άρχισε ευχές να αραδιάζεις
Και όλους μες στα  Θυμιανά να τους διασκεδάζεις
Του ΜΕΟΘ 40 χρόνια, τραγουδούνε σαν τ’ αηδόνια 

Το 1978 ξεκινάει το χορευτικό ταξίδι του ΜΕΟΘ στην ελληνική μας παράδοση.

Η Μόστρα των Θυμιανών και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις κάτω απ’ το Αυγουστιάτικο φεγγάρι ήταν οι αφορμές να συσταθεί η χορευτική ομάδα από νέες και νέους του χωριού, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της Ιωάννας Λεμονιάδη του Μικέ, συγκεντρώνονταν στο Δημοτικό Σχολείο ή την πλατεία Καρουλιού για την προετοιμασία.

Αξίζει να αναφέρουμε τους πρώτους χορευτές με αλφαβητική σειρά:
Αφεντή Στέλλα, Κάργα Ιουλία, Κλαδιά Μαρία, Κλάππα Ελένη, Κουρπά Ρούλα, Λεμονιάδη Αγγελική, Μερούση Δέσποινα, Σκανδάλη Μαριέττα, Ψαρρού Βάσω, Ατσάλης Σταμάτης, Αφεντής Στρατής, Βορριάς Μακάριος, Γιάννακας Παμίνης, Κάργας Γιώργος, π. Κλαδιάς Νικόλαος, Κυδωνάκης Σιδερής, Λιτσάκης Γιάννης, Μιχαηλίδης Χρήστος, Φρεζούλης Στέφανος.

 

 

Το 1982 έρχονται οι Κηροδήμος, Χουλιαρόπουλος και αργότερα ο Βασίλης Μυριαγκός διδάσκοντας Χιώτικους χορούς με εκδηλώσεις στον Κήπο της Χίου και στα Σκλαβιά. Ήμασταν απ’ τα πρώτα χωριά με χορευτικό συγκρότημα, μαζί με τα Νένητα, το Πυργί και τη Βολισσό. Τις φορεσιές τις δάνειζαν οι γυναίκες των Θυμιανών, με την αείμνηστη Ευαγγελία Τσούχλη συζ.Γεωργίου, να ράβει τις πρώτες φορεσιές του Συλλόγου μας.

1987 και ο Βασίλης Καψάλης αναλαμβάνει το χορευτικό τμήμα και την τότε γενιά των παιδιών να ξεχωρίζει και πάλι στα Χιώτικα δρώμενα, και βέβαια στη Μόστρα μας χορεύοντας ακόμα και με βροχή. Ξεκινάει και το πρώτο παιδικό τμήμα από την ηλικία των 10 ετών.

Με τους ίδιους ρυθμούς συνεχίζεται την περίοδο 1988-89 με δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ειρήνη και την Έφη. Εδώ είναι και η πρώτη επαφή των νέων μας με τους χορούς της Κρήτης.
Τέλη του 1989 και στο τιμόνι ο Γιάννης Αργυράκης, ο οποίος ως καλός καπετάνιος, μεταδίδει με πάθος την εμπειρία του στον παραδοσιακό χορό, για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Καλοκαιρινές εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές σε ξενοδοχεία, ξεχωρίζουν στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα.

Το 1993, βρίσκει το Στέλιο Μελέκο, στη γέφυρα του πλοίου μας. Ένας νέος χοροδιδάσκαλος, που εκτοξεύει τα χορευτικά τμήματα του ΜΕΟΘ στην κορυφή! Ένα μεγάλο χορευτικό ταξίδι διάρκειας 15 ετών ξεκινά απ’ τη Χίο με σταθμούς το Μοσχάτο, την Άρτα, την Κύπρο, τον Τύρναβο, την Πλάκα, τα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, τηλεοπτικούς σταθμούς και τουριστικές εκθέσεις. Ένα πολυμορφικό παζλ εκδηλώσεων και συγχρόνως το πιο δυναμικό παρόν του ΜΕΟΘ, έξω από τα στενά όρια της Χίου, πρωτοφανές για τα χιώτικα δεδομένα.

Δύο αδέλφια, ο Σταύρος και ο Στέλιος Αντωνίου, πλασμένοι χορευτές του Γιάννη Αργυράκη στο Φάρο Βαρβασίου, αναλαμβάνουν το καλοκαίρι του 2007 τη μεγάλη ευθύνη να κρατήσουν ψηλά τον πήχη και τα καταφέρνουν. Με εκδηλώσεις στη Βίγλα του Καρφά, σε όλο το νησί αλλά και στις καθιερωμένες Εθνικές μας Επετείους. Αργότερα, στο δυναμικό τους εντάσσεται και ο Άγγελος Παντελάρας του Εμμανουήλ, συγχορευτής μας στο σύλλογο, απ’ τα παιδικά μας χρόνια. Την περίοδο που ακολούθησε εμπλουτίζεται και το βεστιάριο των παραδοσιακών φορεσιών του Ομίλου μας με τις δημιουργίες της αείμνηστης Μαρίας Γεράρδη – Πασσαλή.

Οκτώβριος 2010, και μετά από 22 περίπου χρόνια, το Δ.Σ. του ΜΕΟΘ εμπιστεύεται και πάλι το τιμόνι σε μια γυναίκα να συνεχίσει το χορευτικό του ταξίδι, την Ιουλία Λιγνού. Η μέχρι σήμερα χοροδιδάσκαλος του ΜΕΟΘ, φέρνει νέα πνοή, νέα σχέδια και στόχους. Παλιοί χορευτές επιστρέφουν και δίνουν ξανά το παρόν, επιβεβαιώνοντας ότι ο χορός είναι έκφραση που πάντα βρίσκει τον τρόπο να εκδηλώνεται. Είναι τα ίχνη της ψυχής μας στο μονοπάτι της ζωή μας. Εδώ συναντιούνται οι δρόμοι μας: μάθηση, αλληλεγγύη και συνεργασία. Εδώ συναντώ ξανά το ΜΕΟθ κι εγώ, δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό στα πρώτα χορευτικά βήματα των παιδιών… Σεμινάρια, Χορευτικές Παραστάσεις στο Ομήρειο, συνεργασία με άλλους συλλόγους της Χίου, Άνω Καρδάμυλα, Γιορτή Μαστίχας στο Πυργί, Γιορτή Σούμας στον Άι Γιώργη, Αργέντικο, Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα, Ποντιακός Μαχαλάς… στη Χίο που μας αγκαλιάζει όλους, με την ευχή το καράβι να σηκώσει άγκυρα και για άλλους τόπους!

Μεγάλο το ταξίδι των χορευτικών μας τμημάτων. Ποικιλόμορφο, πολλές φορές απρόσμενο, αλλά πάντα παραδοσιακά χορευτικό. Με ένα σίγουρο λιμάνι, το ΜΕΟΘ! Πολλά υποσχόμενο το μέλλον αυτού του ταξιδιού. Σε λιμάνια απάνεμα, αυτά που μόνο η ελληνική μας παράδοση μπορεί να προφυλάξει, ας ευχηθούμε όλοι ο ΜΕΟΘ να πορεύεται για πάντα, με την εμπειρία των παλιών, τη δυναμική των νέων και την ελπίδα των παιδιών στο κατάρτι του.

Εκ μέρους όλων των χορευτών, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους χορευτές μικρούς και μεγάλους που έχουν περάσει απ’ το κατάστρωμα του χορευτικού καραβιού του ΜΕΟΘ και σε όλα τα διοικητικά συμβούλια.

Τους παλιούς που ήταν φωτεινό παράδειγμα για μας, αλλά και τους νεότερους που συναντιούνται τα χορευτικά μας βήματα.

Σε όσους έφυγαν νωρίς από κοντά μας αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο πλήρωμα του Συλλόγου μας.

Τέλος, στο Δ.Σ. του ΜΕΟΘ που μας εμπιστεύεται στο χορευτικό του τιμόνι. Με δύο χορευτικές παραστάσεις το Φεβρουάριο του 2015 & 2017 με χορούς και τραγούδια της Αποκριάς «Τούτες οι μέρες το ‘χουνε», δώσαμε στο κοινό της Χίου το στίγμα μας στα Αποκριάτικα έθιμα της πατρίδας μας, μιας και το χωριό μας πρωτοστατεί κάθε χρόνο με το έθιμο της «Μόστρας». Με τη χορευτική παράσταση το Δεκέμβριο του 2017 με χορούς και έθιμα του Δωδεκαημέρου «Και του χρόνου να σας πούμε», επιβεβαιώσαμε για ακόμα μία φορά τη δυναμική του Μ.Ε.Ο.Θ. στα χορευτικά δρώμενα του νησιού μας! Καλή συνέχεια στο χορευτικό μας ταξίδι!

[Επιμέλεια κειμένου: κ. Γιώργος Μ. Ζηρριάς]

 

ΑΓΑΠΗΣ ΧΟΡΟ...ΠΑΤΗΜΑΤΑ

"ΚΑΜΑΡΙ 2019"

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

06/05/2018 - ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΜΑΣ...

23/08/2017 - Βερβεράτο

09/07/2017

27/05/2017 - ΠΕΚΕΒ

13/05/2017 - ΜΕΝΕΛΑΪΔΙΑ 2017 - ΚΑΡΔΙΤΣΑ

18-19/02/2017 - Τούτες οι μέρες το 'χουνε

11/11/2016

05/10/2016 - πρώτο μάθημα

28/08/2016 - Χαλκειός

13/07/2016 - 40 χρόνια ΜΕΟΘ, Αγία Ερμιόνη

07/05/2016

24/04/2016

11/11/2015

2015 - Καρδάμυλα

11/11/2014

Βίγλα Αγ. Ελένης 2014

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης 2004 - Από το αρχείο της κ. Κικής Χαρίτου

ΚΥΠΡΟΣ 2002 - Από το αρχείο της κ. Κικής Χαρίτου

Από το αρχείο του κ. Κώστα Ζώη

Από το αρχείο της κ. Μαριέττας Σκανδάλη