Μόστρα 2024: Σας ευχαριστούμε!

 

Τυρινή Κυριακή , 17 Μαρτίου 2024, κορυφώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου
Θυμιανών με την τέλεση του εθίμου της Μόστρας αλλά και με την πραγματοποίηση του Καρναβαλιού Θυμιανών που ακολουθεί.
Φέτος η Μόστρα γιόρταζε διπλά! Γιορτάσαμε την ένταξη του εθίμου μας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το πιο λαμπρό τρόπο τιμώντας προγόνους και φροντίζοντας το έθιμο μας!
 
Η Μόστρα Θυμιανών «κατέβηκε», ξεκινώντας από τα ξωκκλήσια του χωριού , Άγιο Γιάννη Στενακούσων και Άγιο Δημήτρη Χτιστών και αφού έγινε πέρασμα του εθίμου μέσα από τα νεκροταφεία, δίνοντας φόρο τιμή στους προγόνους, τα δύο Σινάφια – Αδελφάτα , χορεύοντας τον πολεμικό χορό «Ταλίμι», κινήθηκαν στο κέντρο του χωριού.
Πλήθος χορευτών-μαχητών, ηλικίας 5 έως 59 ετών, χόρεψαν τους ιδιότυπους χορούς "Ταλίμι" και "Δετό Θυμιανών" ενώ το Μουσικό Σχολείο Χίου ενίσχυσε το μουσικό μέρος του εθίμου στηρίζοντας τους Θυμιανούσους και τις Θυμιανούσαινες μουσικούς μας.
Το έθιμο της Μόστρας ολοκληρώθηκε με τον επινίκιο χορό «Δετό των Θυμιανών» και το δέσιμο των λαβάρων των συναφιών στα κάγκελα του Άγιου Ευστρατίου .
Αμέσως ξεκίνησε παρέλαση αρμάτων, με έξι άρματα και δέκα θεματικά πληρώματα φτιαγμένα από τα χέρια των εθελοντών/τριών μας και δύο πληρώματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας "Ντύσου και έλα" και επιμελήθηκαν μόνα τους την ενδυμασία τους, τα "λουλούδια & μελισσούλες" της "Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων του ΚΔΗΦ" και οι "Λαλάδες & Λολάδες" από τον Μορφωτικό Σύλλογο Χαλκειούς.
Φέτος, τιμής ένεκεν, τη θέση του Καρνάβαλου πήρε ο Θυμιανούσης Πελεκητής – Χτίστης, για τη συμβολή των δύο σιναφιών στην διατήρηση του εθίμου αναλλοίωτου στο πέρασμα του χρόνου.
Για το ιστορικό της υπόθεσης από το 1955 η Κοινότητα Θυμιανών ανέλαβε τη διοργάνωση της Μόστρας και το 1976 ιδρύθηκε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών, που βασική μέριμνα του είναι η διοργάνωση της Μόστρας και του Καρναβαλιού Θυμιανών, ενώ τα σινάφια είναι πάντα εκεί και φροντίζουν το "Κατέβασμα" της Μόστρας.
Τα υπόλοιπα άρματα με τα πληρώματα τους έκαναν αναφορά και καυτηρίαζαν την Ελληνική και Χιακή επικαιρότητα. Νοικοκυρά – Αθλήτρια κυνηγάει προσφορές και υπερπηδάει εμπόδια στη αγορά ειδών για την φροντίδα της οικογένεια της, Αεροδρόμιο – Αεροχρόνιο με εργάτες αεροδρομίου & αεροσυνοδοί & τουρίστες, Δίας – Πάροχοι Ηλεκτρικής Ενέργειας και συγκρουόμενα αυτοκινητάκια – τιμολόγια, Barbie & Ken και τέλος το πιο ζωηρό μας άρμα με τις Χανούμισσες και τα κατοικίδια φιδάκια τους.
Τα θεματικά μας πληρώματα ήταν ζωγράφοι & πίνακες, σκιάχτρα, ομπρέλες & βροχή & σύννεφα, θαλάσσιος βυθός.
 
Καλλιτεχνική επιμέλεια αρμάτων και στολισμού, συντονισμός αποθήκης: Ελένη Γιαννακουλάκου. Καλλιτεχνική επιμέλεια στολών πληρωμάτων: Βασιλεία Βερβεράκη, Αθηνά Κλαδιά, Δέσποινα Πολίτη, Τούλα Ζεϊμπέκη.
 
Υπεύθυνη πληρωμάτων: Μίτσα Σκουλούδη
 
Ο Dj Γιάννης Φρονιμάκης φρόντισε τη διασκέδαση και να ανεβάσει το κέφι στους χιλιάδες επισκέπτες μας, ενώ ο Νίκος Λούρος φρόντισε το ζέσταμα των πληρωμάτων.
 
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που εδώ και μήνες χτίζουν καθημερινά και πολυδιάστατα το έθιμο της Μόστρας και το Καρναβάλι Θυμιανών, τους/τις μουσικούς της Μόστρας , τους μαχητές Βρακάδες και Πειρατές, το Μουσικό Σχολείο Χίου, τα πληρώματα, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Μηνά, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μηνά και τους συλλόγους "Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς Πρόοδος Καλλιμασιάς", την "Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων του ΚΔΗΦ", τον "Μορφωτικό Σύλλογο Χαλκειούς", τον Ναυταθλητικό Όμιλο Θυμιανών", τα μέλη της εφηβικής ομάδας θεατρικής αγωγής πολιτιστικών εργαστηρίων του Μ.Ε.Ο.Θ , καθώς και τα μέλη του πληρώματος "Όλοι οι καλοί χωράνε" που συμμετείχαν στην παρέλαση.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στην παρουσία της Παραολυμπιονίκης μας, Κέλλυ Λουφάκη, που παρέλασε μαζί το πλήρωμα του "Μορφωτικό Σύλλογο Χαλκειούς"και την ευχαριστούμε για την παρουσία της.
Φέτος, τόσο στο Ανέβασμα της Μόστρας, Τυρινή Παρασκευή 15 Μαρτίου, όσο και στο Κατέβασμα της Μόστρας, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε από τη Σμύρνη Τουρκίας τους Anatolia Organization και τις μοναδικές φουσκωτές Μαριονέτες τους που έδωσαν χρώμα και κέφι στη διοργάνωση μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.
Ευχαριστούμε τους ευφάνταστους κουδουνάτους μας,
Τα Σινάφια, τους επιτρόπους και τις επιτρόπισσες του Αγίου Γιάννη Στενακούσων και Αγίου Δημητρίου Χτιστών,
Τους κατοίκους της Κοινότητας Θυμιανών,
Το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Θυμιανών, συνοδοιπόρους μας σε αυτήν τη διοργάνωση,
Τους συνδιοργανωτές μας, Δήμο Χίου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
Το Γραφείο Τουρισμού Δήμου Χίου και τη ΔΙΑΝΟΧ,
Το Περιφερειακό τμήμα Χίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,
Το 8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου, τους Ποδηλάτες Χίου ,το ChiosRunning Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου , το πολιτιστικό εργαστήριο Τούρκικης γλώσσας του ΜΕΟΘ, την Ομάδα Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Τοπική Διοίκηση Χίου, τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς και το τμήμα τροχαίας Χίου που μας βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της Μόστρας,
Τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μηνά κα Ροζαλία Βοξάκη και την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Αθανασία Τσιπολίτη για τη συμμετοχή του σχολείου με το παραδοσιακό γαϊτανάκι,
Τις παρουσιάστριες του εθίμου και του Καρναβαλιού, Βασιλεία Βερβεράκη και Σούλα Πλυτά,
Τα Τοπικά ΜΜΕ, την εκπομπή "Περίμετρος" της ΕΡΤ3 με τη Κατερίνα Ρενιέρη και τον ανταποκριτή Θοδωρή Πυλιώτη καθώς και την εκπομπή "Στουντιο με Θέα" του ANT1 και τη Φαίη Μαυραγάνη,
Τη Χιακή κοινωνία που αγκάλιασε τη φετινή Μόστρα και τους επαγγελματίες, που σε μία δύσκολη χρονική περίοδο γι' αυτούς στήριξαν ως χορηγοί το έθιμο και το καρναβάλι,
Τους μεγάλους χορηγούς μας, Γυναικείο σύνδεσμο "Φίλοι Χιώτικου Χωριού" και Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων - Διαμερισμάτων & Εξοχικών Κατοικιών Νομού Χίου Association of Chios family Accommodation, το Επιμελητήριο Χίου καθώς και τους φορείς τουρισμού, Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού Χίου, Ένωση ξενοδόχων Χίου, Σύλλογο Ενοικιαζομένων αυτοκινήτων Χίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας,
Το Αστικό Κτελ Χίου για το Μόστρα Πρόγραμμα Δρομολογίων και τη διαφήμιση της Μόστρας,
Τον Α.Π.Π.Σ Ηρακλή Θυμιανών για τη συνεργασία μας στο Street Party της Τυρινή Παρασκευής και τη σχολή χορού DAP για την εμφάνιση της,
Τους επαγγελματίες που στήριξαν τις ιδέες μας και δούλεψαν ακούραστα για την εκδήλωση,
Τέλος όλους τους επισκέπτες και επισκέπτριες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
 
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η φετινή Μόστρα περισσότερο από ποτέ είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας. Τη χαρακτηρίζει ο εθελοντισμός, η συμπερίληψη, η διεθνής συνεργασία, η φροντίδα του εθίμου, η φροντίδα των πληρωμάτων και των επισκεπτών/τριών, η αγάπη για το έθιμο και το καρναβάλι . Η φετινή Μόστρα είναι η Μόστρα όλων μας και δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει !
Μόστρα - Καρναβάλι Θυμιανών! Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον!
Και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή!


Για το Δ.Σ. του Μ.Ε.Ο.Θ

Η Πρόεδρος
Ερμίνα Τάμαρη

 

VIDEOS

Εάν θέλετε να "ταξιδέψετε" και πάλι στη Μόστρα - Καρναβάλι Θυμιανών 2024 (Yλικό από Live streaming), ακολουθήστε τον σύνδεσμο >> ΜΟΣΤΡΑ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΘΥΜΙΑΝΩΝ 2024

Εάν θέλετε να δείτε τη Μόστρα - Καρναβάλι Θυμιανών 2024 μέσω ενός όμορφου και σύντομου βίντεο από το chiosphotos.gr, ακολουθήστε τον σύνδεσμο >>  ΜΟΣΤΡΑ ΘΥΜΙΑΝΩΝ 2024 - CHIOSPHOTOS.GR 

 

PHOTO GALLERY:

Φωτογραφική κάλυψη : ChiosPhotos Konstandinos Mil Anagnostou και Ερμίνα Τάμαρη