ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ...

1η Απριλίου 2018

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 η πεζοπορική ομάδα του συλλόγου μας, με υπεύθυνο τον Κυριάκο Φρεζούλη ,προτίμησε να κινηθεί σε μία κοντινή διαδρομή γεμάτη με ιστορία...

Βαδίσαμε το δρόμο της Πέτρας. Μια πορεία διάρκειας 2 ωρών και 15 λεπτών μας ταξίδεψε στα μονοπάτια που περπατούσαν οι παλιοί "Πετροκόποι Πελεκάνοι' της Θυμιανούσικης Πέτρας και γνωρίσαμε από κοντά ό,τι έχει σχέση με την πέτρα μας. Ξεκινήσαμε από τον Αη Γιώργη Καρφά,  το ξωκλήσι του συναφιού των Καρφοπεταλωτάδων (λεπτομέρειες για τα συνάφια μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://thimianousikipetra.blogspot.gr/ ).

Νότιος άνεμος δυνατός μετέφερε έντονες μυρωδιές από θυμάρι και συνόδευε το περπάτημα μας.  Κινηθήκαμε στην "Πλατειά Ράχη", περιοχή που σήμερα γίνεται η εξόρυξη της Θυμιανούσικης Πέτρας. Στο πλέον υπερσύχρονο λατομείο των αφων Φιλιμάκη, μας υποδέχθηκε ο Γιώργος Φιλιμάκης και μας μίλησε για την ιστορία της εξόρυξης της πέτρας: Πώς από τις παλιές Πελεκανιές , τις «Κούφες» και τους στεναγμούς στον «Στένακα» φτάσαμε σήμερα στην συρματοκοπή. 

Επισκεφτήκαμε το εκκλησάκι του συναφιού των Χτιστάδων , τον Άη Δημήτριο. Ένα από τα δύο εναπομείναντα ενεργά συνάφια που πρωταγωνιστούν στο έθιμο της Μόστρας. Παρακάτω είδαμε τους  Μύλους και ένα Αλώνι. Κινηθήκαμε μέσα στο χωριό για να δούμε το στολίδι του χωριού μας. Η εκκλησία μας,  ο Άη Στράτης μας στέκει όμορφος και μοναδικός, παράδειγμα δεξιοτεχνίας πελεκήματος και χτισίματος της Θυμιανούσικης Πέτρας.

Κινηθήκαμε προς τη «Μαρουλού» και ανεβήκαμε σιγά να βρούμε τον Άη Ιωάννη Φακά. Ένα γραφικό εκκλησάκι, κρυμμένο  μέσα σε πλούσια βλάστηση και με ζωντανά τα σημάδια της σφαγής της Χίου . Εκεί είχαν κρυφτεί «Καμπούσοι» , κάτοικοι της περιοχής του Κάμπου, να σωθούν από τη σφαγή. Ευτυχώς κάποιος ειδοποίησε έγκαιρα ότι οι Τούρκοι πλησίαζαν και έφυγαν στα γύρω βουνά. Οι Τούρκοι ,μαινόμενοι που δεν βρήκαν κανέναν ,έβγαλαν τα μάτια από τις τοιχογραφίες με τα ξίφη τους . Αφού είδαμε και το πανέμορφο λουλούδι του  Φακά επιστρέψαμε σιγά σιγά στον Καρφά και στην αφετηρία μας γεμάτοι από εικόνες , μυρωδιές και γνώσεις.