Μόστρα 2022 - Πού κρύβεται η Μόστρα;

Παράλληλα με όσα ταλανίζουν, το τελευταίο διάστημα, τη Χίο και ολόκληρη την υφήλιο, η έκδοση της ΚΥΑ Δ1/ΓΠ. οικ 10343/2022, που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊου COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας, που απαγορεύει τη διενέργεια αποκριάτικων εκδηλώσεων και αντίστοιχων, υπαίθριων, δημοσίων, ψυχαγωγικών, εορταστικών εκδηλώσεων αναγκάζει τον ΜΕΟΘ να τροποποιήσει τις εκδηλώσεις που είχε ήδη προγραμματίσει. 

Γνωρίζαμε εξαρχής ότι ακόμα μία χρονιά δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση του εθίμου μας με τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο. Για τον λόγο αυτό ο ΜΕΟΘ ήταν καθ' όλα έτοιμος για μία Μόστρα εναλλακτική και ασφαλή.
Συγκεκριμένα, στολίζοντας το χωριό των Θυμιανων και "κρύβοντας τη Μόστρα", θα χαρίζαμε στιγμές χαράς σε μικρούς και μεγάλους.
Παρόλα αυτά, με την απαγόρευση των υπαίθριων, δημόσιων, ψυχαγωγικών, εορταστικών εκδηλώσεων καθίσταται αδύνατο να υλοποιήσουμε το πλάνο αυτό. Ωστόσο συνεχίζουμε έχοντας ως μοναδικό σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη του εθίμου μας. Ενός εθίμου το οποίο διατηρήθηκε ακομη και σε χαλεπούς καιρούς, όπως η γερμανική κατοχή (1941-44). Γι' αυτό πραγματοποιούμε ψηφιακή, έντυπη και ραδιοφωνική παρουσίαση και προώθηση της Μόστρας. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με το Δημοτικό σχολείο Αγίου Μηνά υλοποιώντας πιλοτικά το πρόγραμμα "Μαθαίνω τη Μόστρα Θυμιανών" μέσω της "Μόστρας - Μουσειοσκευής".
 
Ευχόμαστε και ελπίζουμε του χρόνου να γιορτάσουμε και να διασκεδάσουμε τριπλά με το έθιμο της Μόστρας και να ανταμώσουμε όλοι μαζί με υγεία και πάλι στο χωριό μας!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEOS: 

"Mostra News"

"Mostra Chef"