ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ!!

23 Ιουνίου 2019

 

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών σας προσκαλεί την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00, στην πλατεία του Ι.Ν Αγίου Ευστρατίου Θυμιανών για να ανάψουμε του  Άη Γιάννη τις φωτιές, σύμφωνα με το έθιμο.

Μην ξεχάσετε να φέρετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας!!!

Στα Θυμιανά μας ανάβαμε τέσσερις "Φανούδες" σύμφωνα με το βιβλίο "Λαογραφικοί θησαυροί των Θυμιανών " του μεγάλου Δασκάλου μας Κυριάκου Πρωάκη. Μία το βραδάκι της 23ης Ιουνίου, παραμονής του Αγίου Ιωάννου, μία την παραμονή του Προφήτη Ηλία, μία τη νύχτα της Αναστάσεως που καίγαμε τον Ιούδα και μία την Νέα Τρίτη. 

Συγκεκριμένα την παραμονή της χάρης του Άη  Γιάννη, στο ομώνυμο ξωκκλήσι των Στενακούσων στα Κεραμαριά, με τη λήξη του εσπερινού, νέα παλικάρια άναβαν μεγάλη φωτιά, την «Φανού», στην νότια πλευρά του Πύργου. Όλα τα παλικάρια πηδούσαν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές "για το καλό". Όμως κανείς δεν σταματούσε αν δεν έσβηνε η φωτιά. Μετά επέστρεφαν στο χωριό όπου άρχιζε το άναμμα των Φανούδων κάθε σπιτιού. Μικροί αλλά και ηλικιωμένοι συμμετείχαν στο έθιμο.

Αυτές οι Φανούδες έχουν ως βάση καύσης ξύλα ρεβυθιών και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.Την στάχτη των Φανούδων μάζευαν το πρωί οι νοικοκυραίοι και την έριχναν στις συκιές για να "ρινιαστούν"- γονιμοποιηθούν τα σύκα.Κάποτε σταμάτησε το άναμμα της μεγάλης Φανούς στον ΄Αη Γιάννη, αλλά οι γειτονιές άναβαν τις δικές τους Φανούδες και όλοι διασκεδάζαμε και ζούσαμε αυτό το έθιμο. 

Ένα έθιμο εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο ταυτόχρονα καθώς πρέπει να προσέχεις τον αέρα, το πάτημα και την κίνηση των υπολοίπων πριν κάνεις πέρασμα της φωτιάς. Επίσης μεγάλη προσοχή θέλει το ντύσιμο και κυρίως το παπούτσι που φοράμε.
Βλέποντας ο Μ.Ε.Ο.Θ. ότι το έθιμο είχε ατονήσει πήρε την πρωτοβουλία εδώ και 9 χρόνια να ανάβει Φανούδες, στην αρχή στην πλατεία Καρουλίου και μετέπειτα  στην πλατεία του Άη Στράτη και όλο το χωριό να συμμετέχει.
 
Χαιρόμαστε που και άλλοι σύλλογοι διοργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις και αυτό το έθιμο αναβιώνει σε πολλά χωριά και στην πόλη της Χίου. Μάλιστα πολύ σωστά οι Φανούδες του Αη Γιάννη παντρεύονται με το έθιμο του Κλήδωνα και του αμίλητου νερού.
 
Σας περιμένουμε λοιπόν σήμερα το βράδυ για να περάσουμε 3 φορές τις Φανούδες «για το καλό»…Σε άλλες περιοχές κάνουν και μια ευχή πριν από το πέρασμα της φωτιάς.
 
Και αν βάλατε σκόρδο στο μαγιάτικο στεφάνι σας ,για να διώχνει το κακό μάτι ,μην ξεχάσετε, αφού καεί, να μαζέψετε τις σκελίδες του σκόρδου, γιατί είναι πολύ καλό φάρμακο για τον πονοκέφαλο όπως αναφέρει η Τούλα Ζεϊμπέκη.
Και αν πονάτε, δέστε κλαδί λυγαριάς γύρω από το σημείο που πονάτε και περάστε 3 φορές πάνω από τη φωτιά. Έπειτα κάψτε το κλαδί για να καεί και ο πόνος.
Έτσι λέγαν οι παλιοί….
 
*ερινάζω — και ερινεάζω και ερινιάζω και ρινιάζω 1. κρεμώ τον καρπό της άγριας συκιάς (ερινεός) στα κλαδιά ήμερης για να μεταφέρουν τα μικρά έντομα που ζουν στον καρπό της άγριας γύρη με σκοπό να γονιμοποιηθεί η ήμερη, γονιμοποιώ άγρια.